İkinci El Satılık Forklift
3 Aralık 2019Kiralık Forklift Bakımı
20 Ağustos 2020Endüstriyel makinalar sınıfında yer alan bir istifleme aracıdır. Ağır yüklerin bir noktadan diğer noktaya taşınmasını sağlar. Taşınacak kargonun, raf, araç ya da depo alanına aktarımı istif makinası sayesinde gerçekleştirilir. Geniş manevra özelliğiyle dikey – yatay ve diğer yönlere doğru sistematik çalışır. İstif makinaları, geniş hareket kapasitesi ile kullanım kolaylığı sunar. Yükleme, kaldırma ve istifleme aşamalarıyla çalışır. Ambarlama, hammadde – ticarete konu olan malların taşınması, stoklama gibi işler istif makinası ile yapılabilir.
İstif araçlarının kullanımı için özel ehliyet alınması gereklidir. Mevzuatlar çerçevesinde belirlenen kanun hükümleri gereğince, ehliyeti olmaksızın kullananlar suçlu sayılmaktadır. Genellikle trafiğe kapalı olacak şekilde kullanılır. Bunun yanı sıra, bazı firma gereksinimleri doğrultusunda, taşıma işleminin trafiğe açık alanda da yapılması gerekebilir. Bu gibi durumlarda G sınıfı yetki ve istif makinası sürücü belgesi alınmalıdır. MEB tarafından açılan operatörlük kursundan bu belgenin alınması mümkündür. İstif makinaları alımında sık karşılaşılan sorunlardan birisi de, deneyimli bir operatör bulmaktır. Deneyimli firmaların sunduğu operatör kiralama hizmetleriyle bu sorun çözülmektedir.
İş kazaları, aktif iş hayatının istenmeyen unsurlarıdır. Geliştirilen ve daha güvenlikli şekilde revize edilen teknolojik araçlarla, iş kazaları minimize edilmiştir. İstif makinaları kullanılmaya başlandığı yıllardan bu yana iş kazalarında ciddi bir azalma olmuştur.
Bu makinalar teknik ve sistematik bir düzeneğe sahiptir. İstif makinalarının bölümlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;
- Radyatör,
- Filtre
- Fren yağı deposu,
- Asansör,
- Operatör kabini,
- Yakıt tankı,
- Motor,
- Akü,
- Çatal,
- Soğutma suyu genleşme valfi,
- Kapasite belirteci,
- Jeneratör,
- Tahrik motoru,
- Tilt silindiri,
- Tip belirteçleri,
- Asansör kontrol levyesi,
- Çeki kancası vs.
İstif Makinası Nerelerde Kullanılır?
Kaldırma, elleçleme ve palet hareketlerinin sorunsuz işlemesi gibi nedenlerle kullanılabilir. Taşınan yüklerin en hızlı ve en güvenli şekilde lokasyonunu sağlar. Farklı alanlarda kullanıma uygun şekilde tasarlanır. Genellikle endüstri sektöründe kullanılır. Bunlara aşağıdaki alanları örnek verebiliriz;
- Gıda sektörü,
- Tekstil sektörü,
- Sanayi,
- Dokuma ve işleme,
- İhracat ve ithalat firmaları,
- İnşaat sektörü,
- Çeşitli işletme depoları vs gibi alanlarda kullanımı yaygındır.
İstif makinaları model ve işleyiş biçimleriyle sektör bazlı olarak da sınıflandırılabilir. Genel olarak taşıma kapasiteleri 45 ila 50 ton kapasiteli şeklindedir. Fakat kullanılacağı iş gücüne, taşınacak malın yüküne göre önerilen istif makinası da değişebilmektedir. Farklı güç destekli motorlarla, çeşitlendirilmiş makinalar bulunur.
- Akülü istif makinaları,
- LPG – benzin motorlu istif makinaları,
- Forklift makinaları,
- Dizel istif makinaları,
- Elektrikli istif makinaları olarak sıralanabilir.
İstif Makinası Çeşitleri
Bazı istif makinası çeşitleri aşağıdaki gibidir;
- Order picker ( sipariş toplama makinası)
- Forklift,
- Transpalet,
- Stacker
Order Picker: Sipariş girilmesi amacıyla kullanılan makinalardır. Kullanan operatörün raflara erişmesini sağlar. Yükselip alçalabilen kabin yapısı ile operatör sorunsuz bir şekilde siparişi sisteme girmesi amaçlanır.
Forklift: hem iç hem de dış alanlarda kullanıma uygundur. Ön tarafta bulunan çatallı kaldırma sistemi ile yükler taşınır. Palet operasyonları ön pedallardaki çatallar ile yapılır. Diğer istif makinalarına göre daha büyüktür. Bu nedenle manevra yapılabilmesi mümkün alanlarda kullanılır. Ortalama 3,5 metre ve üstü koridorlarda kullanılır. Hızlı ve kullanışlı olmasına karşın, büyük oluşu nedeniyle dar koridorlarda kullanılamaz.
Transpalet: Palet taşıma amacıyla üretilen makinalardır. Çatallı kısma entegresi sağlanan kol ile yaya şekilde kullanılır. Küçük ve esnek oluşuyla dar koridorlarda kullanıma uygundur.
Stacker: 2000 kg. ve civarı yükleri taşıyan araçlardır. Hafif yüklerin taşınması için uygundur. Manevra mekanizmaları diğerlerinden farklıdır. İleri – geri hareket etme yetisi bulunmaz. Mağaza içi raf yerleştirme, boşaltma gibi işler için idealdir.